Möbeldesignens historia

Möbler har tillverkats i alla tider. Bland annat har man i Sverige de fina allmogemöblerna med vackra målningar på. Förr gjordes möblerna dock av folket själva. Om en bonde behöver ett bord, så fick han själv tillverka ett bord. Bland adel och kungligheter fanns speciella möbeldesigners som satsade mycket på att dchairs-690840_960_720et skulle vara fint, och inte nödvändigtvis lika funktionsdugligt som troligen allmogen behövde. Bönderna hade inte tid eller möjlighet att satsa så mycket på utseendet, utan behövde rejäla möbler som höll länge.

Begreppet möbeldesign brukar inte innefatta de här tidiga möblerna, även om det tillverkats många fina möbler i olika länder under lång tid. Ett exempel på en tidig designer är Thomas Chippendale i England, som tillverkade möbler under 1700-talet.

Än så länge tillverkades möbler för hand, men på 1800-talet kunde man börja använda maskiner till hjälp i tillverkningen, tack var att industrialiseringen satte fart. Då gick det fortare och man kunde producera fler möbler.

Under 1900-talet har fler och fler designers gjort sig kända. Ofta var det arkitekter som fick i uppdrag att tillverka möbler och det var inget som sågs konstigt eller anmärkningsvärt. Konstruerade man ett hus på den här tiden tog man oftast ansvar även för inredningen.

Utvecklingen tog ännu snabbare fart efter andra världskriget och idag finns det otroligt många olika designers och stilar på möbler. Några av de namn man kan känna igen är Alvar Alto (finsk), Arne Jacobsen (dansk) och Bruno Mathsson (svensk). Skandinavien har med andra ord hållit sig väl framme på området. Dessa tre har alla bland annat designat olika stolar som blivit till klassiker.

Olika stilar verkar tidlösa som exempelvis att många vill ha möbler i rokokostil eller empirestil. Oavsett vad just du tycker om att inreda hemmet med, kommer du garanterat att hitta det då det finns så många olika stilar att välja mellan.