Växter i inredningen

Ett bra sätt att friska upp inomhusklimatet är att placera växter runt om i hemmet. Förutom att förbättra inandningsluften fungerar växter utmärkt som dekoration, speciellt om de är färggranna eller har vackra och ovanliga former.

Snittblommor och krukväxter i rummet

Inomhus går det bra att an03_the-power-of-plants_kr-editvända sig av olika krukväxter som exempelvis klassiska azaleor eller eleganta brudorkidéer. Vad man behöver tänka på när man placerar sina växter inomhus är att de ska tåla att stå i skugga eller halvskugga. Azalean är en perfekt växt i den aspekten eftersom den lagrar solljus i bladen och använder detta när det sedan behövs. Det räcker alltså att man ställer den i direkt solljus lite då och då, annars trivs den helt okej i de mer skuggiga delarna av ett rum.

Ett klassiskt alternativ till krukväxter är snittblommor i vas. Det positiva är att dessa ofta är mycket vackra och färggranna och eftersom man kan blanda i princip vilka snittblommor som helst är det lätt att hitta på nya, intressanta kompositioner. Tyvärr lever snittblommor inte särskilt länge då de saknar rötter, så om man väljer att fokusera på blommor i vas ska man vara beredd på att ofta byta ut dessa.

Träd och klätterväxter

Även små träd brukar fungera perfekt i rummet och flera sorter klarar sig utmärkt utan ständig tillgång till sol. Stora kaktusar blir ett fint tillskott och en spännande inredningsdetalj, och som bonus brukar kaktusar lämnas ifred av nyfikna katter och hundar tack vare sina taggar. De behöver heller inte vattnas särskilt ofta utan är ganska tåliga. Strandkastanjer och fikusar är andra klassiska inomhusträd, och har man tillgång till mycket sol i ett rum kan man faktiskt välja ett litet fruktträd såsom apelsin- eller citronträd. Då får man en liten färgklick i rummet från frukterna och som en bonus sprider dessa träd en fräsch och behaglig doft.

Klätterväxter kan ha flera användningsområden. Förutom att flera av dem, som exempelvis porslinsblomman, får fina färggranna blommor passar såväl blommande som gröna klätterväxter bra som accenter. Till exempel kan de inringa en tavla, möbel eller akvarium för att lyfta fram inredningsdetaljen.